Hamam böceği ; Türkiye’de karşılaşılması en muhtemel 3 hamamböceği türü vardır. Bunlar; Amerikan hamamböceği, Alman hamamböceği ve Şark Hamamböcekleridir. Birkaç başka türe rastlansa da tedavi aynı olacaktır.
Hamamböcekleri, yüzyıllardır evlerde yaşayan büyük zararlı böceklerdir ve büyük ölçüde gizli ve gece alışkanlıkları nedeniyle ortadan kaldırılmaları her zaman zordur. Gündüzleri sadece ara sıra görülürler ve bunların yok edilmesi nüfusu azaltmak için çok az şey yapar. Gün boyunca çatlak ve yarıklarda, fayansların arkasında, buzdolabı motorlarında, bağlantı kutularında, aydınlatma armatürlerinde vb. yerlerde yaşarlar.
Gün içinde hamamböcekleri düzenli olarak görülüyorsa, istila genellikle gece olduğu için oldukça ciddidir. Türkiye’de karşılaşılması en muhtemel 3 hamamböceği türü vardır. Bunlar; Amerikan hamamböceği, Alman hamamböceği ve Şark Hamamböcekleridir. Birkaç başka türle karşılaşılabilmesine rağmen, tedavi aynı kalır. Hamam böcekleri, gıdanın üretimi veya işlenmesi ile ilgili ticari tesislerde yaygındır.
Gündüz vakitlerinde lavabolar, kanallar, ocaklar, dolapların arkaları ve buzdolabı motor bölmeleri gibi alanların etrafındaki çatlak ve yarıklarda saklanarak günü geçirirler. Özellikle servis kanalları ve karmaşık su tesisatı olan binaları tercih ederler. İstilalar gelen veya giden kolilerden, hammaddelerin üzerinden, kasalardan ve paketlemelerden bulaşabilir veya böcekler binalara kanalizasyon veya çöp kanalları gibi yollardan girdiklerinde ortaya çıkabilir.
Alman Hamam böceği
Yetişkinleri 10-15 mm uzunluğunda, her iki cinsiyette de iyi gelişmiş kanatları olan sarımsı kahverengidir. Kanatlar asla kullanılmaz. Hem düz hem de pürüzlü yüzeylerde mükemmel bir tırmanıcıdır. Dişi alman hamamböceği, aylık aralıklarla 4-8 yumurta kapsülü üretir. Her bir kapsül, dişinin yumurtadan çıkmadan hemen öncesine kadar yanında taşıdığı yaklaşık 30 yumurta içerir. Vücutları açık kahverengi veya ten rengi ve başlarının hemen arkasına yerleştirilmiş iki paralel siyah çizgileri vardır.
Dişinin geniş bir karnı varken, erkeğin daha dar bir karnı vardır. Yiyeceklere yakın, sıcak ve nemli bölgelerde yaşar. Alman hamamböceği çok hızlı bir şekilde ürer; her dişi 40 yumurta taşıyabilir ve yılda 6 nesil üretebilir Dişi bu kapsülleri 2-4 hafta kadar taşır. Kapsülü, larvaların yumurtadan çıkıp olgunluğa ulaşmadan önce 5-7 defa kabuk değiştirebileceleri bir gıda kaynağının yakınında gizlemek için çaba harcanır. 25ºC sıcaklıkta, 3.5 ayda olgunluğa ulaşılır, ancak bu süre sıcaklığa bağlı olarak büyük farklılıklar gösterebilir. Yetişkinler 25ºC’de yaklaşık 8,5 ay yaşarlar.
Alman hamamböceği aşağıdaki nedenlerden ötürü özellikle hayatta kalmada başarılıdır: kapsül başına çok sayıda yumurta bulunması, dişinin yumurtadan çıkmadan hemen öncesine kadar taşıyarak yumurta kapsülünü koruması, yumurtadan çıkma ve olgunluğa kadar kısa gelişme dönemi olması ve küçük boyutu sayesinde kendini kolayca gizleyebilmesidir.
Alman Hamamböceği, mutfak ve restoranlarda olduğu gibi sıcak nemli koşulları (25-31ºC) tercih eder. Bu nedenle bazen buhar sineği olarak bilinir. Hızlı hareket eder ve kolaylıkla tırmanır, bu nedenle liman çağında dikey ve baş aşağı yüzeylerde, çatlak ve yarıklarda, pano ve ilan panolarının arkasında, çekmece ve dolaplarda, elektrikli ekipman ve makinelerin içlerinde bulunur.
Şark Hamamböceği
Yetişkinleri 20-24 mm uzunluğunda, koyu kahverengi, neredeyse siyah renkte olurlar. Erkek şark hamamböceği kanatları karnın üçte ikisini kaplar. Dişinin kanatları körelmiştir ve uçamaz. Her ikisi de pürüzlü yüzeylere tırmanabilir ancak düz yüzeylere tırmanmada kötüdürler. Dişi, aylık aralıklarla 5 yumurta kapsülü üretir. 12 mm uzunluğundaki kalın duvarlı dirençli kapsüllerin her biri 16’ya kadar yumurta içerir ve bir gıda kaynağının yakınında alt tabakaya yapıştırılır ve üzerleri molozla kaplanabilir.
Larvalar 6-12 hafta sonra ortaya çıkar ve olgunluğa ulaşmadan önce 7-10 defa başkalaşım geçirirler, bu süreç sıcaklık ve besin arzına bağlı olarak 10 aydan 2 yıla kadar sürer. Yetişkinler 25ºC’de yaklaşık 4,5 ay yaşarlar. Doğu hamam böceğinin yavaş çoğalması, makul hijyen standartlarının mevcut olduğu yerlerde başarısını sınırlayacaktır. Doğu hamamböceği Almanlara göre daha düşük sıcaklıklara tolerans gösterecek, ancak su mevcut olduğu sürece daha yüksek sıcaklıklara tolerans gösterecektir. Büyük ölçüde, daha iyi bir tırmanıcı ve daha hızlı üreyen Alman hamamböceği onların bölgesini işgal etmeyi sever.
Evde hamam böceği olduğunu nasıl anlarsınız ?
Hamamböceği probleminiz varsa ölü ve diri hamamböcekleri göreceksiniz. Genellikle mutfak lavabosu altı, mutfak tezgâhı altı, banyo lavabosu altı, buzdolabı veya ocak gibi elektrikli cihazların altında veya içinde yuvalanırlar.
Hamam böcekleri çoğunlukla gecedir, bu nedenle geceleri görülme olasılıkları daha yüksektir. Yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyarlar, ancak hayatta kalacak ve düşük sıcaklıklara tolerans göstereceklerdir (ancak gelişmeyeceklerdir). Bu nedenle, en yaygın olarak mutfaklarda, çamaşırhanelerde, kazan dairelerinde ve yüksek sıcaklıkların meydana geldiği her yerde bulunurlar. Mutfakta yaşayabilecekleri en sevdikleri yerler buzdolapları (buzdolabı motorları sürekli ısı verir), ocaklar, kazanlar, çamaşır makineleri ve bulaşık makineleri olacaktır.
Hamam böcekleri Neden İlaçlanmalıdır?
Hamam böcekleri sağlık için bir tehlikedir. Ticari bir binaysanız ve hamam böceğiniz varsa, Çevre Sağlığı Departmanı sizi kapatabilir, size veya kurumunuza ceza verebilir. Hamam böceklerine müdahale edilmezse, sayıları çok fazla miktarda artacaktır.
Kaynak: Wikipedia
Böcek ilaçlama yaptırmak için sayfamızı ziyaret edin.
Soru ve Görüşleriniz