Tahta kurusu kanatsız böceklerdir ve bu nedenle giysilerde, valizlerde veya başka bir taşıma aracında bir yerden bir yere yürüyerek hareket ederler. Dağıtım, tiyatrolar ve toplu taşıma gibi yerlerde daha da şiddetlenebilir, istilalar sıklıkla otellerde ve bireylerin yoğunluğunun ve sayısının fazla olduğu diğer binalarda meydana gelir.
Tahta kurusu, genellikle ev sahibi uyurken geceleri beslendikleri için çoğunlukla yatak odalarında bulunur. Beslenmedikleri zaman karyola içinde yaşarlar veya odanın etrafındaki çatlaklar ve yarıklarda da sık bulunurlar. Şiltede veya yatak malzemesinde barınmazlar.
Tahta kurusu görünümü ve yaşam süresi
Kırmızımsı kahverengidir ve beslendikten sonra kan kırmızısına döner. Yetişkin tahta kurusu yaklaşık 5 mm uzunluğa ulaşır ve 128 güne kadar bir süre içinde beş larva aşamasından geçer. Dişi yumurtalarını 10 ila 50’lik gruplar halinde bırakır, beyaz renklidir ve çeşitli yüzeylere ince bir yapıştırıcı ile biriktirilir.
Yumurtadan çıkmaları ortalama 10 gün sürer ve bol miktarda yiyecek verildiğinde bir ila iki ay içinde yetişkinlere dönüşebilirler. Dişi daha sonra yumurtlamaya başlamaya hazırdır. Geliştirme hızı, sıcaklığa ve gıda mevcudiyetine bağlıdır.
- Şaşırtıcı bir şekilde, tahtakuruları yemeksiz daha uzun yaşayabilir ve 140 güne kadar beslenmeden yaşayabilirler; yetişkin tipik olarak yaklaşık 10 ay yaşar, ancak serin binalarda bir yıl veya daha uzun süre hayatta kalabilir. Sıcaklığa karşı bu hassasiyet, sıcaklıkların 9ºC’nin altına düşmesi veya 36ºC’nin üzerine çıkması durumunda böceklerin ölmeye başlayacağı anlamına gelir.
- Bununla birlikte, modern binalar, merkezi ısıtma ve bitişik mülklere kolay erişim yaygın olan tahtakuruları için ideal koşullar yaratmıştır.
Kaynak: Wikipedia
Böcek ilaçlama yaptırmak için sayfamızı ziyaret edin.
Soru ve Görüşleriniz