Siphonaptera olarak bilinen nispeten küçük ama farklı bir böcek grubudur. Tüm pireler, sıcakkanlı hayvanlarda (memeliler veya kuşlar) yetişkinler olarak parazittir ve çoğu, bir tür hayvan üzerinde (veya yakın ilişkilerde) yaşamaya adapte edilmiştir. Bazı türler bir dizi konukçu ile beslenebilir, ancak yalnızca birincil konukçularında beslenirken üreyebilirler. Bazı türler önemli zararlılardır, ancak kedi piresi, evlerde bulunan en yaygın piredir. Kedi piresi genellikle evcil kedi ile birlikte bulunur, ancak genellikle köpeklerde bulunur ve insanları ısırır.

Pireler 15cm den daha yükseğe zıplayamaz. Sonbahar, yaz ve ilkbahar gibi nemin çok olduğu mevsimlerde dış mekânda bulunurlar. Larvaları aynı tür yerlerde, özellikle de yüksek rutubet bulunan yerlerde yaşarlar.

pire hakkında detaylı bilgi
Pire 3

Yetişkinleri, yaklaşık 2,5 mm uzunluğundadır, kanatları yoktur.  Koyu kahverengi siyaha arası bir renge sahiptirler. Ancak kan ile dolu olduğunda kırmızımsı bir siyah renk alırlar. Ağızları kan emmek için özelleşmiş bir yapıya sahiptir ve kan ile beslenirler.  Her kan ile beslenme sonrası dişi pire, konak hayvanın kıllarının arasına veya konakladığı alana 4-8 yumurta koyar, yaşamı boyunca 400-500 defa yumurtlar

Yetişkinler, zamanlarının sadece bir kısmını ev sahibi hayvan üzerinde, genellikle sadece beslemek için harcarlar, zamanın çoğu, beslenmeye ihtiyaç duyduklarında ev sahibine tırmanabilecekleri veya geri zıplayabilecekleri evlerde yatak veya halılarda harcanmaktadır.

Pire Yaşam Döngüsü

Ayrı bir larva (veya grub) aşaması ve larva ile yetişkin arasında bir ara pupa aşaması vardır. Bu nedenle yaşam döngüsü, gençleri görünüş ve alışkanlık olarak yetişkine benzeyen ve nimf olarak adlandırılan tahtakurusu ve bitlerden çok farklıdır. Dişileri bir yıldan fazla sürebilen bir ömür boyunca toplam yaklaşık 800-1000 yumurta bırakabilir. Bu da günde yaklaşık 25 yumurta bırakabilir demektir. Yumurtalar, yere düşmeden önce ev sahibinin yatağına yatırılabilir veya kürkün içine konulabilir.

pire yaşam döngüsü
Pire 4

Yaklaşık 5 gün sonra yumurtadan çıkarlar ve organik artıklar ve yetişkin pire dışkıları ile beslenen, kısmen sindirilmiş kan bakımından zengin olan küçük beyaz larvalar halinde görülürler. Yaklaşık üç hafta sonra, bu süre zarfında iki kez kabuk değiştirerek, tamamen büyümüş larvalar örtülü bir ipek koza döndürür. Larvalar bu koza içinde pupaya dönüşür. Üç gün sonra kozadan çıkarlar ve pupa aşamasına geçerler. Şimdi kademeli bir dönüşüm gerçekleşir ve yaklaşık 2 hafta sonra yetişkin pupadan çıkar.

Bununla birlikte, bir konağın varlığını gösteren titreşimler tarafından uyarılmadıkça kozayı hemen terk etmez. 1 yıla kadar bu “bekleme durumunda” kalabilir. Bu nedenle, bir süredir kullanılmayan bir bina odasında ağır bir pire istilası görünebilir. Isıtılmış ortamlarda iyi koşullarda, yumurtadan çok yetişkin olan yaşam döngüsü yaklaşık 4-6 hafta sürer, ancak daha düşük sıcaklıklarda daha uzun sürer. Pupadan çıktıktan sonra, yetişkinler düzenli olarak beslenirlerse normalde 2-4 ay yaşarlar. Daha düşük sıcaklıklarda bir yıldan fazla yaşayabilirler.

Hem erkekler hem de dişiler beslenmek için kana ihtiyaç duyar ve başka hiçbir şeyle beslenmez. Dişi ayrıca yumurtaları bırakmak için tercih ettiği ev sahibinden kana ihtiyaç duyar, bu nedenle evcil hayvanların bulunmadığı bir istila üremeyecek ancak evcil hayvanların yokluğunda insanlardan besleneceği için tedaviye ihtiyaç olacaktır. Pireler genellikle kadınları ve çocukları erkeklere tercih eder, kimse nedenini bilmiyor.

Koşulların elverişli olduğu yerlerde pireler, kurtçuklarının beslenmesi için normalden daha fazla yarı sindirilmiş kan salgılamaya ihtiyaç duyduklarından daha fazlasını yiyecektir. Bu, koşullar uygun olduğunda nüfusun genişlemesini sağlar.

Çoğu zaman, bir istilasının, ev sahibi hayvan ortadan kaldırılıncaya kadar insan sakinleri tarafından fark edilmeyeceği ve ardından pirelerin alternatif yiyecek, yani insanlar aramaya zorlanacağı bir durumdur. Daha önce boş olan evlerin veya bir kedinin yaşadığı evlerin, yeni işgalciler içeri girdiğinde bir pire problemi yaşaması yaygındır. Asıl sahipler, pireler kediden ayrılan hayvanı besliyor olacağından bir sorun olduğunu fark etmemiş olabilirler.

Yumurtaları nispeten büyük, 0,5 mm uzunluğunda ve oval veya yuvarlak şekilli, inci beyazı renkli ve yapışkandır, bu da çevredeki habitattan enkazları çeker ve böylece görünüşlerini kamufle eder.

Konakta bulunan her biri için, muhtemelen yatak takımlarında (eğer çoğu kedinin evin herhangi bir yerinde uyumasına izin verilirse) ve halılarda yüz civarında yumurta olacaktır, dolayısıyla böcek öldürücü tasmaların hayvan üzerindeki etkinliği tam tedavi için çok sınırlıdır. Kedi piresi, Türkiye’de yaygın olarak evcil istilalara neden olur.

Kaynak: Wikipedia

Böcek ilaçlama yaptırmak için sayfamızı ziyaret edin.