Açık havada kırkayaklar yaprak çöpünde, peyzaj malçlarında, çimlerde ve yerle temas eden nesnelerin altında bulunur. İç mekanlarda kırkayaklar, garajların nemli alanlarında, emekleme alanlarında ve bodrumlarda hayatta kalabilir.
Kırkayakların Özellikleri
Kırkayakların Boyutları: Genellikle küçük, yaklaşık 5 cm veya daha kısa olurlar.
Kırkayakların Renkleri: Kahverengi veya siyah.
Kırkayakların Davranışları: Kırkayaklar nemli bitki örtüsü, yaprak çöpü ve malç içinde yaşar. Bu bölgelerde bulunan çürüyen organik maddelerle beslenirler. Kırkayaklar, vücut bölümü başına iki çift bacağa sahip oldukları için çıyanlardan ayrılırlar. Çıyanların vücut bölümü başına yalnızca bir çift bacağı vardır. Binaların dışında düzinelerce kırkayak bulunsa da, çok azı içeride dolaşabilir. Eğer yaparlarsa, kırkayaklar nem eksikliği nedeniyle genellikle çok çabuk ölürler. Bununla birlikte, iç mekanlarda nemli bodrumlarda hayatta kalabilirler ve boşluklarda sürünebilirler. Doğru koşullar altında kırkayak “göçleri” meydana gelebilir.
Ağaçların altındaki kalın yaprak çöpü veya çimlerdeki kalın saz tabakaları gibi önemli miktarda çürüyen organik madde bulunduğunda, binlerce kırkayak üretilebilir. Yaşadıkları alan kurursa, fazla ıslanırsa veya kırkayak nüfusu fazla büyürse göç meydana gelebilir. Binlerce kırkayak daha iyi yaşam koşulları için emeklemeye başlar. Birkaç durumda, yüzbinlerce kırkayak mevcuttur. Bu gibi durumlarda, tüm kırkayakları bir binanın dışında tutmak muhtemelen imkansızdır. Ancak ilaçlamalar sayıları en aza indirmeye yardımcı olabilir.
Kırkayaklar ısırabilir mi?
Kırkayaklar kesinlikle korkunç görünümlü yaratıklar olabilir. Çoklu bölümleri, neredeyse sayısız bacakları, uzun kıvrımlı vücutları ve bazen göz korkutucu dış iskeletleri ile kırkayaklarla ilgili neredeyse her şey “Tehlike!” Diye bağırıyor.
Ama ne kadar tehlikeliler? Kırkayak ısırığından korkmalı mısın?
Kırkayaklar ısırır mı?
Hayır. Kırkayaklar tipik olarak agresif değildir ve avı bastırmak için zehir kullanmazlar. Aslında, kırkayakların büyük çoğunluğu vejeteryan bir diyetle beslenir ve detritivor olarak sınıflandırılır. Kırkayaklar, ölü yapraklar, malç ve kompost gibi çürüyen bitki maddeleriyle beslenir. Ancak bazen kırkayaklarla karıştırılan çıyanlar ısırabilir.
Kırkayakların hastalıkları bulaştırdığı veya yiyecekleri istila ettiği bilinmemekle birlikte, neredeyse tüm kırkayaklar, kuşlar gibi yırtıcıları uzak tutmak için savunma mekanizmalarıyla donatılmıştır. Rahatsız edilir veya tehdit edilirse, kırkayaklar genellikle tehlike geçene kadar sarılır. Bununla birlikte kırkayaklar, kötü kokulu, asidik bir toksin salgılayan ve hatta püskürten bezleri de aktive edebilir. Bu madde bazı kişilerde yanma, tahriş ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu zehri gözlerden, ağızdan ve burundan uzak tutmak için özel dikkat gösterilmelidir. Kendinizin veya sevdiğiniz birinin kırkayak savunma sıvısına ters tepki verebileceğinden şüpheleniyorsanız, mutlaka bir doktora danışın.
Kırkayaklardan korkmamalısınız, ancak kırkayaklar bir tehdit oluşturabilir. Bu iki benzer görünümlü yaratık arasındaki farkı söyleyebilmek önemlidir.
Kırkayaklar zehirli midir?
Kırkayaklar, çok fazla bacakları olduğu için genellikle “bin bacak” olarak adlandırılır – vücut segmenti başına iki çift ayaları vardır. Kırkayakların çoğu, yaprak çöpü, malç veya kompost yığınları gibi nemli, serin alanlarda, odun veya kayaların altında yaşar. Yapraklar gibi nemli, çürüyen organik maddeleri yerler.
Bazen, kırkayaklar, genellikle şiddetli yağmurlar veya kuraklık dönemlerinden sonra, ilkbaharda veya sonbaharda yanlışlıkla evinize girebilir. Ancak korkulacak yaratıklar değiller.
Kırkayaklar zehirli mi? Hayır. Kırkayaklar zehirli değildir. Isırmazlar veya sokmazlar. Kırkayağın ana savunma stratejisi, rahatsız edildiğinde sıkı bir bobin halinde kıvrılmaktır. Aslında, kırkayak öldüğünde de yuvarlanır.
Kırkayaklar sağlığınıza zararlı mı? Kırkayaklar hastalık taşımaz, bu nedenle ailenizin sağlığı için bir tehdit oluşturmazlar. Zehirli kırkayaklar olmamasına rağmen kırkayaklar, kırkayak saldırıya uğradığında kokulu bir sıvı üreten savunma bezlerine sahiptir. Bu savunma sıvısı, özellikle gözünüze bulaşırsa rahatsız edici olabilir. Bazı insanlar buna alerjik reaksiyon gösterebilir. Bazı kırkayakların savunma spreyleri, cildinizi yakabilen veya rengini değiştirebilen ve gözlerinizi incitebilen hidroklorik asit içerir.
Bu risklerden kaçınmak için kırkayağı çıplak ellerinizle kaldırmayın. Kırkayağı tuttuktan sonra, koku veya kalıntı gidene kadar ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın.
Kırkayaklar zehirli olmadıkları için, aileniz için bir tehlikeden çok baş belasıdırlar.
Kırkayaklar hakkında ilginç bilgiler
Zararlı olmasa da kırkayaklar can sıkıcı olabilir. Bu yaratıkları daha iyi anlamanıza yardımcı olacak bilmeniz gereken tüm kırkayak gerçeklerini öğrenin.
Kırkayaklar, yatak odanızın pencerelerinde gezinirken gördüğünüz ve tehdit edildiğinde sıkı bir topa dönüşen milyonlarca minik bacak gibi görünen uzun siyah böceklerdir. Sizi ısırmazlar, ancak gözlerinizi veya cildinizi tahriş edebilecek kokulu bir sıvı yayabilirler. Ailenize zararlı olmasalar da, çok sayıda insanı rahatsız edebilirler. İşte bu çok bacaklı yaratıkları daha iyi anlamanıza yardımcı olacak daha fazla kırkayak gerçeğini öğrenin.
Kırkayaklar eklembacaklıdır. Bin bacaklı solucanlara benzeyebilse de kırkayaklar aslında solucan değil eklem bacaklılardır, yani dış iskeleti, parçalı gövdesi ve eklemli uzantıları olan omurgasızlardır.
Kırkayaklar, karada yürüyen en eski yaratıklardan bazılarıdır. Fosilleşmiş kanıtlar, kırkayak benzeri bir canlının, bir buçuk fit uzunluğunda ve bir buçuk fit genişliğinde karada yürüyen ilk ve en büyük omurgasızlardan biri olduğunu göstermektedir. Belirli bir fosil, 420 milyon yıl öncesine kadar izlenmiştir ve Pnueumodesmus newmani olarak adlandırılmıştır.
Kırkayaklar, doğanın küçük geri dönüştürücüleridir. Detritivorlardır, yani ölü bitkiler ve hayvanlarla beslenirler. Kırkayakların atıştırması, besinleri toprağa, doğal olarak çürüyen bitkiler ve hayvanlardan çok daha hızlı bir şekilde geri dönüştürür. Çeyrek ila 15 inç uzunluğa kadar değişen boyutlarda kırkayaklar, doğanın atığını parçalamada büyük bir rol oynar.
Kırkayaklar nemli alanları sever çünkü yaşamak için neme ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden onları çoğunlukla duvar boşluklarında, nemli bodrum katlarınızda, mahzenlerde ve sürgülü cam kapılarda / pencerelerde bulacaksınız. Kırkayaklar daha çok dış mekanı tercih ederek evlerini malç, kompost, taş ve yaprak yığınları altında yaparlar.
Kırkayağın doğal evi evinizin içinde olmasa da, onları ilkbaharda bulabilir ve uzun yağmur veya kuraklık dönemlerinden sonra görebilirsiniz. Ama uzun süre orada olmayacaklardır. Kırkayaklar bu kadar yüksek nem seviyelerine ihtiyaç duyduklarından, genellikle bir evde bir ila iki gün içinde ölürler. Yani bir istilaya sahipsen, “istilacıların ölmesini” bekle ve kalıntıları temizlemeniz yeterlidir.
Kırkayakların bin bacağı yoktur. Bir yavru sadece üç çift bacakla doğar ve bir yetişkin olarak 200’e kadar büyüyebilir. Her vücut bölümü için iki çift bacakları vardır. Kırkayaklar ve çıyanlar arasındaki temel fark budur, çünkü çıyanların segment başına yalnızca bir çift bacağı vardır.
Kırkayaklar, tehdit altında hissettiklerinde sarmal şeklinde kıvrılarak kendilerini korurlar. Bu onların yumuşak alt kısımlarını korur. Ayrıca öldüklerinde bir spiral şeklinde kıvrılırlar.
Kırkayaklar ve çıyanlar birbirleriyle bağlantılı olsalar da çok farklıdır. Kırkayakların gövdeleri daha yuvarlakken, kırkayaklar daha düz bir görünüme ve uzun antenlere sahiptir. Çıyanlar ayrıca kırkayaklardan çok daha hızlıdır. En önemli fark, çıyanların etobur olması ve bazı türlerin ısırabilmesidir. Çıyan ısırığı oldukça acı vericidir ve zehiri sağlık sorunlarına neden olabilir. Kendinizin veya sevdiğiniz birinin kırkayak tarafından ısırılmış olabileceğinden şüpheleniyorsanız, mutlaka bir doktora danışın.
Kırkayaklar hakkındaki gerçekleri anladığınızda, evinize girmelerini engelleyebilir veya içeri girdiklerini fark ettiğiniz de paniğe kapılmazsınız.
Kaynak: Wikipedia
Böcek ilaçlama yaptırmak için sayfamızı ziyaret edin.
Soru ve Görüşleriniz