Arı, Apoidea familyasını oluşturan tüm böcek türlerine verilen isimdir. Arıların vücudu baş, göğüs ve karın olmak üzere üç kısımdan meydana gelir. Arıların boyları 1 – 1,4 santim uzunluğundadır.
Arı türleri nelerdir ?
Bilinen tam 11 tür arı vardır. İsimleri aşağıda ki şekildedir.
- Sarı arı
- Siyah arı
- Bambus arısı
- Mor odun arısı
- Eşek arısı
- Karniol bal arısı
- İtalyan bal arısı
- Kafkas arısı
- Kıbrıs bal arısı
- Anadolu arısı
- Belfast arısı
Bombus Arıları
Her sonbaharda ilk donlar başladığında çiftleşmiş genç kraliçeler (ölmekte olan) eski yuvayı terk ederler ve güvenlik içinde kış uykusuna yatacak bir yer ararlar. İlkbaharın ilk ılık günlerinde, büyük kraliçelerin ilk soğanlar ve çiçekler etrafında yoğun bir şekilde uçtuğunu görebilirsiniz. Bu büyük yavaş arılar, yeni çıkan yavruları için bala ve yiyeceğe dönüşmek için nektar ve polen toplar. Kraliçe yuvasını inşa etmek için uygun bir yer arar.
200’den fazla yaban arısı türü vardır ve çeşitli bölgeler ararlar. Bombus arısı büyük bir kolonide yaşamadığından (eşekarısı veya bal arılarına kıyasla) yuva yazın en yoğun günlerinde bile yarım greyfurttan biraz daha büyüktür. Kraliçe, içine her seferinde sadece birkaç (yaklaşık 6) yumurta bıraktığı bir polen ve balmumu topuyla yeni bir yuvaya başlar. Yumurtalar yumurtadan çıktıklarında polen rezervini yemeye çalışırlar, ancak kraliçe sürekli olarak polen ekler ve onları balmumu ile kapatır. Sonunda kurtçuklar pupa olur ve kraliçe, kurtçukların birkaç gün çıktığı parlak sarı bir ipek kozasını döndürür. Daha sonra tamamen büyümüş işçi arılar olarak yuvada çalışmaya başlarlar.
İşçiler kısır dişilerdir. Kanatlarını kullanmaya başlar başlamaz işçi arılar koloniyi ve kraliçelerini desteklemek için çalışmaya başlarlar. Kraliçe yumurta bırakmaya devam eder, ancak zaman geçtikçe polen ve nektar toplama işini işçilere devreder. Kraliçe tüm zamanını yuvada geçirir. Bu yaşam döngüsü eşekarısı ile benzerdir. Bu işbirliği, yuva türü için doğru boyuta ulaşıncaya kadar İlkbahar ve Yaz sonlarının sıcak günlerine kadar devam eder.
Bu noktada kraliçe, gelecek yıl kraliçe olacak arılar, erkek arılar veya işçi arılar olacak yumurtalar bırakır. İzci- arayıcı arılar yumurtadan çıktıktan sonra yuvayı terk eder ve bağımsız hayatlar yaşarlar; tek amaçları, türlerin hayatta kalmasını sağlamak için genç kraliçelerle çiftleşmektir. Bal arılarının aksine, genç bombus kraliçeleri, Yaz ve Sonbaharın geri kalanında ana kolonide yaşamaya ve çalışmaya devam ederler. Sıcaklıktaki ilk keskin düşüş yaşandığında yaşlı kraliçe, işçi arılar ve bağımsız arayıcı arılar ölür. Sonraki İlkbaharda tekrar döngüye başlamak için sadece yeni çiftleşmiş kraliçeler kış uykusunda hayatta kalacaktır.
Bal arıları
Bal arıları, bombus arıları ve meliponinae cinsinin tropikal sınıfından daha az arıları içeren sosyal arı ailesine aittir. Sosyal arılar, genellikle kolonideki tek yumurta tabakası olan tek bir verimli dişi kraliçe tarafından yönetilen kolonilerde yuva yaparlar. Nektar aramak ve ana arı ile larvaları beslemek, kuluçka hücrelerini temizlemek ve kalıntıları temizlemek gibi diğer işler, bir kadın kastı olan İşçiler tarafından gerçekleştirilir. Bal ve polen depolanır. İşçi arılar tarafından salgılanan balmumundan yapılan hücrelerde larvalar yetiştirilir.
Yaşam döngüleri, Kraliçe’nin 1 yıldan daha uzun yaşayacağı ve koloninin aynı yerde yıllarca hayatta kalabildiği için yaban arısı ve eşek arılarından farklıdır. Bal arılarının evrimleri ve biyolojileri için gerekli olan iki özelliği kümelenme davranışları, dışarıda toplanan suyun buharlaşmasıyla yuvayı soğutma yetenekleridir. Bu özellikler, kolonilerin dış sıcaklıktan bağımsız olarak yuva içinde belirgin bir sıcaklık düzenlemesi elde etmelerini sağlar.
Bal arılarının bir diğer davranışsal karakteri de besin kaynakları hakkındaki bilgilerin iletilmesi ve “dans dili” ile avcı toplayıcıların işe alınmasıdır. Yem alanlarının yönü ve mesafesi ile ilgili bilgilerin doğru şekilde yayılması, gıda kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar. Bal arıları, muhtemelen bir oğul ile sürü halinde gelirler. Yuvalarını bir baca gibi herhangi bir boşluğa yerleştirirler. İzci arılar uygun yuva yeri bulana kadar, sürü hareket etmeyi bekleyecek şekilde asılı olabilirler. Ürettikleri bal can sıkıcı olmasının yanı sıra duvar boyasını lekeleyebilir ve parazitlerin hedefi olabilir. Bir zamanlar Bal arılarının istila ettiği bir yerin yakın gelecekte daha fazla sürü çekmesi muhtemeldir, bu nedenle bölgeye hemen bakılması gerektiğini kanıtlamak gerekir.
Mason (Duvarcı) Arılar
Yuvalarını duvar boşluklarında yaparlar ve daha eski mülklerde harcı bile kazarlar, her dişi yumurta bırakır (sadece Kraliçenin yumurta bıraktığı Bal Arılarının aksine). Eğer harç yeterince yumuşaksa, bırakılan her yumurta için bir delik açar ve yumurtaları o deliklere yerleştirirler. Delik içine polen koyup, deliği balmumu ile kapatırlar. Yumurta polenle beslenen bir kurtçuk haline gelir ve sonraki Baharda bir yetişkin olarak ortaya çıkar.
Madenci Arılar
Bunların Mason Arılarına benzer bir yaşam döngüsü vardır. Ancak yuvalarını toprağa yaparlar. Toprak yeterince yumuşaksa, bırakılan her yumurta için bir delik açar ve yumurtaları o deliklere yerleştirirler. Delik içine polen koyup, deliği balmumu ile kapatırlar. Yumurta polenle beslenen bir kurtçuk haline gelir ve sonraki Baharda bir yetişkin olarak ortaya çıkar
Kaynak: Wikipedia
Böcek ilaçlama yaptırmak için sayfamızı ziyaret edin.
Soru ve Görüşleriniz